Arılar
Arılar, doğanın mucizesi olarak hayatımızda yer alıyorlar. Özellikle o severek ve bayılarak yediğimiz bal sayesinde bizim için daha da değerliler. Hiç düşündünüz mü; bu minicik varlıklar nasıl oluyor da o muhteşem balı üretebiliyorlar? Hiç yılmadan yıllarca çalışarak bal yapıyorlar. İşte arılar hakkında bilinmeyenler ve duyunca şaşıracağınız bilgiler…
Arılar Hakkında;
Arılar familyasında sadece bal arıları bulunmuyor. Eşek ve yabani arı türleri de bulunuyor. 20.000’den fazla arı türünün olduğu biliniyor. Bütün arılar bal yapmıyor. Bal yapmak sadece bal arılarının görevidir. Zar kanatlı, sarı ve siyah renkli bu minik hayvanların geçmişi 100 milyon yıl öncesine dayanır. Kuzey Myanmar’da bir madende amber içinde bulunan melittosphex burmensis cinsi arı fosili 100 milyon öncesine ait. İlk insan fosilinin 300 bin yıl öncesine ait olduğunu düşünecek olursak, insandan önce arının var olduğunu söyleyebiliriz.
Arılar toplu halde koloni kurarak yaşarlar. Kurdukları yuvaya “kovan” deniliyor. Bir kovanda işçi ve erkek arılarla birlikte bir adet kraliçe arı bulunuyor. Kovan içinde iş bölümü ve ortak çalışma sağlanıyor. Yumurtadan çıkan bir işçi arı hayatının sonuna kadar çalışmak zorundadır.
İnsanlığın yararına çalışan arılar; Ekinlerimizden, sebzelerimize, ağaçlara kadar bitkilerin yaklaşık %80’inin polenini arılar yayıyorlar. Arıların polenleri yayma faaliyetleri, gıda zenginliğine sahip olmamızı sağlıyor. Araştırmalar gösteriyor ki; gıdaların %90’ından fazlasını sağlayan 10 bitki cinsinin 71’inin polenini arılar yayıyorlar.
Arıların Ömürleri ve Görevleri
İşçi arılarının ömrü 1,5 aydır. Erkek arılar 6 ay, kraliçe arı da 4 yıl kadar yaşıyor. Kovanın bütün yükünü işçi arılar çekiyor. Doğduktan ölene kadar kovan içinde çalışıyorlar. Yumurtadan çıkıp gelişene kadar farklı görevlerde çalışıyorlar. Kovanda yemek azlığı yaşandığı durumlarda dışarı çıkıp yemek aramak zorunda kalıyorlar.
Erkek arının görevi kraliçe arıyla çiftleşmektir. Bal üretmeyen ve iğnesi bulunmayan bir yapıya sahiptirler. En güçlü erkek arı kraliçe arıyla çiftleşir. Kraliçe arı yaşlanana kadar işçi arılar tarafından beslenirler. Yaşlandıklarında veya görevleri bittiğinde işçi arılar tarafından kovandan atılırlar.
Kraliçe arının görevi, arı soyunu devam ettirmektir. Çiftleşme sonucunda yumurtlayarak, arı neslinin devamını sağlarlar.
Arılar Hakkında İlginç Bilgiler
1-Arılar kendilerini tehlikede görmedikleri takdirde insanları sokmazlar.
2-Dünyanın en hızlı bilgisayarları saniyede yaklaşık 16 milyar kadar aritmetik işlem yapabiliyorlar. Bir bal arısı ise daha az enerji harcayarak aynı sürede yaklaşık 10 trilyonluk işlem yapma kapasitesine sahiptir.
3-Avustralyalı araştırmacılar, bal arılarının insan yüzlerini ayırt edebildiğini keşfetmişler.
4-Arılar saniyede 250 kez kanat çırpabiliyorlar. “Yelpazeleme” sistemi denilen kanat hareketleriyle kovanda hava sirkülasyonu sağlıyorlar.
5-Arıların bir kilo bal yapabilmeleri için dört milyondan fazla çiçekten bitki özü toplamaları gerekiyor. Kovandaki bir adet peteği doldurabilmek için 100 milyondan fazla çiçeğin nektarını emiyorlar.
6-Bal arıları polenlerini topladığı çiçeğe diğer arıların da uğramaması için çiçeğin üzerini elektriksel bir alanla kaplıyorlar.
7- Arılar da hastalanabiliyorlar. Hastalandıklarında yön duygularını kaybettikleri için kovanlarını bulamıyorlar. Tek başlarına kalıp, ölen arılar böylece kovana da hastalık bulaştırmamış oluyorlar.