Online Mağaza
Anavarza Bal
Online Mağaza
Çiçek Balı
Çiçek Balı

Bal dendiğinde doğal olarak herkesin aklına çiçek balının tadı gelir. Çiçek balı mı, çam balı mı, yoksa kestane balı mı diye; pek düşünülemez. Fakat aslında bal öyle bir gıdadır ki; her bir çeşidi, diğerinden farklıdır. Kendine has bir rengi, görünüşü, kokusu ve tadı olan bal çeşitleri incelendiğinde, derin bir ayrım ortaya çıkmaktadır.

Özellikle Anadolu’da yüzlerce endemik bitki çeşidinin bulunması ülkemizdeki balın çiçek zenginliğinin daha fazla olmasını sağlamaktadır. Endemik çiçeklerden monoflora ballar elde edilebileceği gibi. Arıların yüzlerce çiçeğin nektarından, farklı coğrafyalardan topladıkları balların karışımıyla çiçek balı da elde edilebilir

 

Çiçek Balının Bal Çeşitleri Arasındaki Yeri

 

Arıların bal yapmak için gerekli nektarları toplayabileceği bitkilerin zenginliği, bal çeşitliliği açısından çok önemlidir. Bu nedenle, ülkemizin farklı bölgelerinden elde edilen ballar; temelde o coğrafyanın bitki örtüsü nedeniyle, bazı farklılıklar içerir. Kestane balı, kestane çiçeğinden elde edilmektedir. Çam balı, çam ağacı üzerinde salgılarının arılar tarafından işlenmesiyle elde edilir. Her iki bal da, çiçek balına nazaran daha koyu renktedir. Çiçek balı, daha açık bir renktedir.

 

Çiçek Balının Lezzeti

 

Balın lezzetli olmasını sağlayan şey zenginliğidir. Bu zenginlikse arının gezdiği çiçeklerin cinsine ve çeşidine göre şekillenir. Bazı çiçekler çok güzel kokar, baldaki lezzetleri de bir o kadar fazladır. Çiçeklerin türleri ve çeşitlilikleri bölgeden bölgeye değişmektedir. Bu yüzden Türkiye’de, hasat zamanlarında nektar ve polen yönünden zengin olan bölgelere kovanlar taşınarak gezici arıcılık yapılır. Arıcılığın yapıldığı yerin konumuna ve balın çeşidine göre hasat zamanları farklılık gösterir. Bal hasadı 6 aylık bir süreçtir. Nisan ayında havaların ısınması ile başlar ve eylül ayının sonuna kadar devam eder.

 

Arıların Cinsi ve Gücü Gibi Faktörler

 

Arıların cinsi, balın kalitesinde oldukça önemlidir. Bazı arı türleri, diğer arıların bal alamadıkları çiçeklerden dahi bal alabilir. Ülkemizde bulunan en iyi türlerden birisi, Kafkas cinsi arılardır.

Arıların sağlıklı ve güçlü olmaları da, son derece önemlidir. Kış aylarında, arıya yiyeceği kadar bal bırakmak ve ilkbahar ile yaza güçlü çıkmasını sağlamak önemlidir.