Polen
Polen Nedir?
Polen eski zamanlardan beri tüketilen bir besin maddesidir. Bitkilerin üreme organlarındaki üreme hücreleridir. Arılar çiçekleri gezerken, ayaklarına yapışan polenleri çiçekten çiçeğe aktarır. Erkek çiçeklerin üreme hücreleri olan polenler, dişi çiçeklere ulaştığı zaman dölleme meydana gelir. Bu şekilde bitkiler yaşamlarına devam ederler. Arılar, ayaklarına yapışan polenleri kovana taşır. Kovanın girişinde bulunan özel bir mekanizma sayesinde arıların ayaklarına yapışan polenler toplanır.
Polenlerin renkleri çok farklıdır. 6-200 mikron arasında değişen renk özelliğine sahiptir. Arılar topladıkları polenleri kovan peteklerine yerleştirir. Yavrular polenle beslenir ve polen sayesinde kısa sürede yetişkin bir arı haline gelirler. Kovanda yaşayan arılar, polen tüketerek protein ihtiyacını karşılar.
Polenin İçeriği
Arıların ürettiği ve bitkilerin yaşamını sağlayan polen, % 35 karbonhidrad, % 10 su, % 20 protein ve % 5 CEB kompleksi, flonvonoid, karetenoid, vitamin, nükleik asit ve aminoasit gibi minerallerden oluşmaktadır.
Polen Nasıl Toplanır?
Arıcılar bir gün polenleri toplarken diğer gün polenleri arılara bırakılır. Kovan girişinde bulunan özel mekanizma sayesinde polen toplama işlemi pratik bir şekilde gerçekleşmektedir. 40 derece ısıya sahip özel dolaplarda saklanan polenler kurutulur. % 7-8 su seviyesi düşmektedir. Kurutulan polenler özel polen ambalajlarına yerleştirilir ve derin dondurucularda muhafaza edilir.
Polenin Faydaları
Polenin faydaları hakkında birçok bilimsel ve klinik çalışma sonucunda elde edilen bulgular olsa da, Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği kapsamında polenin faydalarından bahsetmek mümkün değildir.